Lämmitysverkon säätö
Lämmitys - yleinen
Video Ekokumppanit YouTube-channel.
- Energiankäytön kannalta lämmitysverkon epätasapaino ja suuret lämpötilaerot rakennuksen eri osissa aiheuttavat turhan kulutuksen lisäksi huonot sisäolosuhteet.
- Rakennuksen lämmitys- eli patteriverkoston perussäädössä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä säädetään toimimaan suunnitellulla tavalla. Perussäädöllä varmistetaan, että vesi kiertää verkon jokaisen lämmityspatterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti rakennuksen eri osissa.
- Perussäädön vaiheet (www.motiva.fi):
- Patteriverkon perussäädön perusta ovat kunnon suunnitelmat, jotka on laatinut alan ammattilainen. Suunnittelijalle tulisi kertoa myös muista mahdollisista korjaustarpeista (esimerkiksi kunnossapitosuunnitelman avulla), jotta perussäädön yhteydessä tehdään ainakin kaikki lämmitysverkostoon liittyvät tärkeät toimenpiteet.
- Perussäädön aikana pattereiden termostaatit irrotetaan ja lämmitysverkko täytetään vedellä, ilmataan tarvittaessa ja verkon paine säädetään. Lämmitysverkko on tärkeää ilmata, sillä verkkoon jäänyt ilma aiheuttaa korroosiota ja muita ongelmia. Myös patterikohtainen ilmaus on tärkeää. Jos verkon täyttö on tehty hapettomasti tai verkossa voidaan hyödyntää alipaineilmanpoistinta, ei patterikohtaista ilmausta välttämättä tarvita.
- Tämän jälkeen sekä patteriventtiileihin että linjasäätöihin asetetaan suunnitellut esisäätöarvot. Linjasäätöventtiileistä tarkistetaan verkon vesivirtaamat tai vaihtoehtoisesti paine-erot.
- Lopuksi termostaatit asennetaan takaisin paikoilleen ja niihin asetetaan haluttu huonelämpötila ja säätöalue, jolla rajoitetaan huoneisto- tai toimistokohtaisen lämpötilan säätämistä. Huonelämpötila voidaan myös lukita tietylle tasolle, jolloin tilan käyttäjä ei voi säätää patterin lämpötilaa.
- Viimeiseksi säädetään lämmitysjärjestelmän säätökäyrä, jolla varmistetaan, että lämmitysverkkoon menevä vesi on oikean lämpöistä.
- Kun oikea säätökäyrä on saavutettu, mitataan huonelämpötilat. Säätökäyrän muuttamisen jälkeen kestää noin 1–3 vuorokautta, ennen kuin muutokset tuntuvat huoneistoissa.
- Lämpötilojen hienosäätö eli varsinainen perussäätö on tärkeää tehdä lämmityskaudella, kun vuorokauden keskilämpötila on -5 celsiusastetta tai alle. Lisäksi on varmistettava, että ilmanvaihto toimii ja huoneistojen tai toimistojen ikkunat ovat kiinni mittauksen aikana.
- Ei erillistä raporttia mutta Palveluntarjoaja sitoutuu säännölliseen raportointiin Ostajalle projektin etenemisestä.
- Tarjouksessa Palveluntarjoajilta kysytään aina seuraavien kriteerien täyttyminen:
- Kokemusta lämpöverkoston tasausurakoista (referenssilista tarjouksen liitteenä).
- Hinnoittelussa esitetään selkeästi veloitusperusteet lämpöverkoston mahdollisten korjaustoimenpiteiden (korjaukset, rikkinäisten laitteiden vaihto jne) osalta.
- Ostaja voi sisällyttää tarjouspyyntöön myös seuraavia erityisvaatimuksia:
- Toteuttaja sitoutuu päivittämään asiakkaan edustajaa säännöllisesti projektin etenemisestä ja mahdollisista kiinteistön käyttäjiin kohdistuvista aikatauluista.
- Näiden lisäksi Ostaja voi sisällyttää tarjouksen muita itse määrittelemiään erityisvaatimuksia.